Kas oled oma sisemise kriitikuga tuttav?

Meil kõigil on see üks hääl – kellel on see valjem ja kellel vaiksem aga ta on seal olemas (kui väidad, et sul ei ole, siis kutsun sind üles tähelepanelikumalt endasse süüvima) ja püüab meie elu juhtimist päris tihti üle võtta. See hääl kuulub meie sisemisele kriitikule, kutsume teda siinkohal Jukuks. Kes Juku on? Juku on lapsepõlvest kaasa saadud uskumus, millega tänasel Sinul üldjuhul midagi tegemist ei ole. Sinus võivad rääkida järgmised “Jukud”:

Muretseja: Toob välja alati kõik, mis võib valesti minna, toob esile emotsioonid nagu hirm, ärevus, kujutleb ette katastroofe ja et midagi halba võib juhtuda. Ütleb tihti, mis siis kui..

Kriitik: Annab hinnaguid , mõistab hukka, võrdleb sind teistega ja eeldab, et teised mõistavad sind hukka. Meenutab varasemaid ebaõnnestumisi ja minimeerib saavutusi, ütleb sulle näiteks, et sa oled loll.

Ohver: Ütleb sulle, et oled lootusetu, et sa ei saavuta edu või et see on liiga raske. Ütleb, et sul on midagi viga, oled võimetu, väärtusetu, mitte piisavalt tark, arukas, nutikas vmt. Ütleb, et sul on liiga palju takistusi teel ja et see pole sinu süü. Ütleb tihti “ma ei saa”

Perfektsionist: Sunnib sind tegema rohkem aga isegi kui teed rohkem, tunned, et sa pole piisav. Alati on rohkem, mis sa peaks tegema. Vigu tuleb vältida. Paneb sind otsima ka välist valideerimist, saavutusi, staatust. Teiste inimeste heakskiit on väga oluline . Võib sind takistada samme astumast, et vältida ebaõnnestumist. Ütleb “ma pean paremini tegema” või “ma pole piisavalt hea”

Kas tundsid oma “Jukud” ära? Ekslikult peetakse Juku juttu tõeks ja paljud inimesed teevad oma otsuseid põhinedes väidetel, mida nende Juku neile räägib. Kas see on aga tõsi?

Jukude taltsutamist saab õppida minu kootsingu sessioonidel, rohkem infot SIIT.

Scroll to Top