Kuidas teha otsuseid ilma hirmuta?

Me teeme oma elus triljoneid otsuseid, alates hetkest kui hommikul otsustame oma silmad avada kuni hetkeni, mil õhtul oma silmad sulgeme ja otsustame magama minna. Kas sinu otsused põhinevad hirmudel või enesekindlusel? Kui tihti otsustad midagi teha või mitte teha, sest pelgad kellegile mitte meele järele olla ja kardad, et tulemus ei vasta ootustele? Kui tihti põhinevad otsused sinu enesekindlusel, kus oled endas ja oma nägemuses kindel ning sa julged välja öelda oma arvamuse sama enesekindlalt, sõbralikul ja vägivallatul viisil, tagajärgi kartmata?

Soov teistele meelejärgi olla, ära arvata teiste ootusi ja siis vastavalt ootustepõhiselt käitumine on omane enamikule meist. Ometigi on see üsna libe ja kiire tee iseenda kaotamiseni ja rahulolematuseni nii enda kui teistega. Kuidas saada võitu sellest alateadvuses kükitavast hirmust, et mind naerdakse välja või alavääristatakse kui olen see, kes ma olen?

Nii klišeena kui see sulle ka tunduda võib, algab pidev teiste heakskiidu otsimine sellest, et me ei kiida iseennast heaks, see tähendab, et kuskil sisemuses on meil uskumus, et me pole piisavad ja me ei armasta ning aktsepteeri end täielikult. Omast kogemusest võin öelda, et läheb omajagu aega, et aktsepteeida ka seda, et me iseend ei armasta, sest esialgu ütleb meie kaitsemehhanism, et see on täielik jama, et armastame end ja ilmselt leiad ka paarkümmend näidet selle kohta, et väide on tõene. Kuniks ühel hetkel toob elu sulle õppetunni näol kõvasti järelemõtlemist ja ilmselt lõpuks ka mõistmise, et see, kus sa oma eluga oled, on kõik ainult sinu enda loodud, pole mõtet teiste peale sõrmega näidata, sest samal ajal näitavad kaks sõrme sinu enda poole ja see on suund, kuhu sa peakski vaatama kui tahad midagi oma elus muuta. Niisiis, et saada juurde enesekindlust peame alustama iseenda aktsepteerimisest ja armastusest, see on vundament ilma milleta ei püsi ükski teine positiivne enesesisendus.

Kuidas teha enda suhtes armastusväärseid otsuseid?

Küsi endalt, miks sa midagi tahad. Mis on see tunne, mida sa loodad läbi selle otsuse saavutada. Kuula vastust, mis tuleb sinu südamelt ja intuitsioonist. Need vastused kostuvad sinu seest algul väga vaiksel häälel erinevalt harjumuspärasest egopõhisest kriitilisest kõnest. Sinu ego püüab sind hoiatada kõige uue eest ja hoida sind vanas, tuttavas mustris, mis toimetab ellujäämismehhanismide järgi. Sinu ülesanne on tasapisi ja sõbralikult oma egole selgeks teha, et sa saad uutmoodi situatsioonides hakkama, see on sinu jaoks turvaline.

Südame järgi elamist toetavad ka mitmed keha ja meelepraktikad, näiteks joogas saab väga teadlikult arendada nii enesekindlust kui südame avatust. Intuitsiooni arendamiseks on head meditatsioonitehnikad.

Kui soovid õppida autentselt ja enesekindlalt elama, siis kutsun sind üles reserveerima endale coachingu sessiooni, esimene sessioon on tasuta, aja saad reserveerida siin>>

Scroll to Top