Kuidas leida aega?

Aeg on selline imeline asi, mida kõigile on antud 24h ööpäevas, ometigi on nii, et mõned inimesed jõuavad teha ööpäevas oluliselt rohkem (sealhulgas ka puhata) kui teised. Vana tõde on see, et aega tuleb võtta kui oled otsustanud, et soovid midagi ära teha. Kui sulle aga tundub, et “oma” aja võtmine on ülehinnatud ja seda lihtsalt pole võimalik sinu elurütmi juures teha, siis kutsun sind üles sügavamalt asjale lähenema ja vaatama miks sa iseennast oluliseks ei pea? Miks on sinu isiklik areng sulle nii ebaoluline ja kõigi teiste heakskiidu nimel jooksmine sinu norm?

Enamik maailma tipptegijatest planeerivad oma kalendris esimesed tunnid iseendale ning see aeg on püha ja puutumatu, see võetakse, et oleks isiklikku ressurssi anda midagi ka teistele.

Aega tuleb võtta iseendale, olgu selleks kasvõi ainult pool tundi päevas, samuti tuleb aega võtta ja planeerida oma suhete jaoks. Kui selliseid hetki oma kalendrisse ära ei planeeri nagu kõiki teisi olulisi kohtumisi, siis kuidas saabki eeldada, et selleks aega jagub. Ning kuhu aega ei jagu, need valdkonnad jäävad unarusse, olgu selleks siis suhe, sina ise või su tervis.

Kuidas siis leida see vaba tund või pooltund oma päevas? Alustuseks soovitan sul teha aja inventuuri ja mõne päeva jooksul üles kirjutada kõik, mida teed ning ajakulu sellele – olgu selleks telefonikõne emaga, jutustamine poemüüjaga või ummikus istumine. Pane kirja absoluutselt kõik. See aitab sul näha konkreetsemalt oma ajakasutust ja sinu väikseid ajaröövleid. Tihti teeme mingeid tegevusi, mille puhul arvame, et need võtavad vaid hetke aga päevas või nädalas moodustavad need juba päris kenakese arvu tunde.

Kui inventuur tehtud, vaata, mis on need kohad, kus saaksid olla efektiivsem, kus saaksid oma piire paremini kehtestada kui keegi teine sinu ajast liiga palju hetki varastab. Kui sulle tundub, et mitte kuskilt ei tahaks iseendale aega näpistada, siis soovitan võtta seda väikese mänguna – kui sinu ellu jäämine sõltub sellest, et sa iga päev kuu aja jooksul leiaksid 1 tunni, kus sa istud niisama vaikselt ühe koha peal mitte midagi tegemata, kas sa leiaksid selle aja? Ma isegi ei palu sul istuda see tund niisama, vaid pühendada see iseenda arengule, olgu see siis raamatu lugemine, mediteerimine, mõni e-kursus või metsajooks, midagi, mis on sinu hinge ja vaimu arenguks ja hüvanguks (usu mind netflixi vaatamine ei ole). Võta endale see tund iga päev järgmise kuu aja jooksul ja sa märkad, kuidas kõik muud tegevused sujuvad ning oled edaspidi efektiivsem.

Scroll to Top