Kuidas tuua suhetesse rohkem harmooniat?

Jõulud on aeg, mil kogunetakse vanemate, vanavanemate ja ka teiste sugulaste juurde ühistele õhtusöökidele. Mõnedele inimestele tähendab see oodatud ja harmoonilist aega oma lähikondsetega, mõned aga tunnevad pinget ja on ärevil, sest säärased üritused lõpevad nende jaoks vaidlustega, konfliktidega või lihtsalt tuntakse, et justkui sind ei aktsepteerita kui oled see kes sa oled.

Tõsi see on, et oma perekonda ja sugulasi me valida ei saa ning me ei saa ka valida, kuidas teised inimesed käituvad aga me saame alati valida, kuidas meie reageerime ja kuidas me omalt poolt situatsiooni panustame. Piltlikult öeldes saavad konflikt situatsioonis kokku nagu kaks 3-aastast. Mida see tähendab? See tähendab, et kui kasvõi üks osapooltest suudab jääda neutraalseks ja oma “kõrgema” Mina tasandile, siis konflikt ei saa kasvada ja vaibub. Enamjaolt on aga nii, et üks reageerib teisele ning läbi selle projekteeritakse üksteisele oma (peamiselt lapsepõlve) traumadest pärit negatiivseid pilte.

Kui sina ise oled see, kel on tavaks teistele öelda, mida nad peaksid oma eluga tegema ja mida sina nende elust arvad, siis tasuks kõigepealt analüüsida, miks sa seda teed. Meie ego tahab ikka kedagi päästa, õpetada ja arvustada, hinnanguid anda aga tõeliselt muuta saab end iga inimene ise kui seda päriselt soovib. Seega kui oled see, kes näiteks oma vanemaid alatihti kasvatama ja õpetama kipub, siis võta hetk ja vaata, kust see tuleb, mis on sinu vajadus selle aktsiooni taga? Ja hoia end seekord tagasi, aktsepteeri igaühte just sellisena nagu ta on. Püüa näha teise inimese maski taha, miks ta on selline nagu ta ennast teile näitab? Mis võiks olla tema hirmud ja hingevalu?

Kui seltskonnas on keegi, kes aga sinule tuleb alatihti näpuga näitama, siis jäta seekord reageerimata ja süüdistusi isiklikult võtmata. Sa võid lihtsalt vastata naeratades ja lisades, et “hmm… tõesti, su ettepanek on huvitav” või “aitäh aga ma ei võta seda kriitikat seekord vastu” vmt. mis kohane on, panemata sinna omalt poolt ühtegi hinnangut või agressiooni ilmingut.

Soovitan ka enne üritust võtta hetk, kus tood tähelepanu enda keskmesse, hingad sügavalt ja tunnetad harmooniat ning armastust enda sees. Seejärel visualiseerid end seal üritusel rahulolevana, harmoonilisena ja armastuse energias. Jäta meelde see tunne ning püüa hoida sidet selle tundega kogu õhtu vältel.

Armastust täis Jõule soovides!

Scroll to Top