Kuidas suvesooja nautida?

Tänane artikkel on ajendatud tähelepanekust, et paljud inimesed kannatavad suviselt soojade ilmade käes ja puht minu subjektiivse välise vaatluse põhjal käituvad või riietuvad viisil, mis neid kannatusi juurde loovad. Olles veetnud päris palju oma aega troopikas, siis jagan oma kogemust ja tähelepanekuid selles vallas. Lisan ka, et ma ise armastan selliseid 28-35 kraadiseid temperatuure üle kõige, tunnen end oluliselt teovõimelisemana kui külmas, mil enamus mu sisemist energiat läheb sooja tootmiseks, mõistan ka, et inimestel on see “mugavustemperatuur” erinev ning eestlastel tihtipeale puuduvad teadmised, kuidas soojas paremini toime tulla kuna valdava ajast elatakse ju külmas ja kehad on külmale kalibreeritud.

  1. Nagu talvel öeldakse pole halba ilma on vale RIIETUS, siis kehtib see ka suvel. Olen märganud, et kantakse väga valesid riideid ja jalanõusid. Vali võimalusel hästi õhuke puuvillane materjal (mitte t-särgi puuvill), riided võiks olla lohvakamad, mitte tihkelt ümber keha.
  2. Naised – eelistage pükstele kindlasti kleite – seelikuid, las püksid jäävad külmi ilmasid ootama! Kui vähegi sulle sobib, siis jäta aluspesu neil päevadel kappi. Naised, kes kasutavad igasuguste padjandustega rinnahoidjaid, siis see ei ole küll sooja suvepäeva riietus. Kergem on ka riietuses, millel pole varrukaid, nii et õlad ja kaenlaalused on lahtised, keha hingab niimoodi rohkem. Jalanõude puhul soovitan plätusid, rihmikuid või veel parem: käi paljajalu kui oled koduaias, rannas. Tennised, tossud või muud kunstnahast kingad ei lase jalal hingata ja suurendavad su kannatusi.

2. JOO rohkem VETT kui tavaliselt. Esiteks ei soovita jääkülma vett kuigi esmapilgul võib tunduda, et see jahutab sind, siis organism kulutab energiat selle soojendamise peale ja nii sina hoopis kaotad energiat. Hommikul võiks kohvi asemel juua tassi rohelist teed, rohelisel teel on jahutav effekt. Päevadel kui sa higistad palju, vajab keha ka soolasid. Näiteks võid teha endale pudelisse vee, kuhu pigistad sisse sidrunit (ära jäta sidrunit koos koorega vette, nii ligundad koore küljest kõik pestitsiidid oma vette ja seda sa ju ei soovi. Lisa mõned terad himaalaja soola ja tsutike mett . Väga hea on ka mineraalvesi. Jahutav effekt on ka piparmündil, võid valmistada endale päevaks värskest piparmündist tee ja hoida seda jahedamas (mitte täiesti jääkülmana), samuti kibuvitsatee on hea. Ära joo alkoholi, see aitab esiteks saada päikesepõletust, teiseks kuivatab ja nõrgestab su organismi veelgi!

3. Väldi konditsioneeri või selle “põhja” keeramist. Kui kliimaseadme kasutamine on vältimatu, sea see temperatuurile, mis ei erine välisest temperatuurist rohkem kui 3 kraadi. Kui kasutad konditsioneeri, siis kindlasti märkad, et õue minnes tundub kuidagi eriti kuum ja kehas tekivad vahel külmavärinad, keha saab justkui shoki. Paljudel jääb haigeks kurk. Konditsioneer tekitab sellest sõltuvust ja raske on ilma selleta elada kui oled enda keha sellega harjutanud aga kui harjutad end mõned päevad soojaga toime tulema, siis keha harjub ära ja tunned soojast rõõmu.

4. Vali mida sa SÖÖD. Ajurveedas tuntakse soojendavaid ja jahutavaid toite, suvel võiksid valida jahutavad toidud. Näiteks jäta kõrvale vürtsikad toidud ja liha (jällegi lisab kuuma sinu kehale) ning eelista toortoitu, värskeid puuvilju ja marju. Arbuus on väga hea praegusel ajal, tomatid, spargel, salat, suvikõrvits, jahutav effekt on ka kurgil (eriti hea värskelt soolatud kurk, annab kehale ka soola), sidrunil, piimatooted jahutavad – sööge näiteks kama. Jäätisel on kehale hoopis soojendav effekt.

5. Üks oluline faktor on ka see, kus sa soojal suvepäeval viibid. Sinu kehale on alati parem viibida looduses. Koduaias, metsaveerel on üldjuhul mõnus briis, murul käies jahutad ja maandad ennast. Linnad oma asfaltteede, betooni ja puudevaegusega muutuvad ebameeldivaks betoonkõrbeks ning temperatuur seal tõuseb ka kõrgemaks kui looduses (veel üks põhjus hääletada maha poliitikud, kes eelistavad parkimiskohti luua puiesteede arvelt). Mine ujuma! Ujumine meres, järves värskendab, kui veekogu pole lähedal, hüppa paar korda päevas dushi alla.

6. Joogas on ka keha jahutavad meetodid, näiteks Shitali pranayama, kus hingad sisse läbi kokkurullitud keele. Kui oled selle meetodiga tuttav, siis proovi, kel soov õppida, siis võtke ühendust!

Mõnusat suvesooja teile!

Scroll to Top