Mida teha kui oled liiga vihane või hirmul, et rääkida?

Lähedastega tuleb ikka elus ette hetki, kus oleme nii vihased või solvunud ja hakates sellest rääkima paisub tüli suureks, tunneb teine pool end rünnatuna ja asub kaitsesse ning isegi kui peame end muidu tasakaalukaks ja teadlikuks inimeseks, lendab kogu hea kavatsus vastu taevast. Teinekord on aga kalduvus lihtsalt oma viha ja solvumine alla suruda ning teha nägu nagu pooleks midagi juhtunud. Ka see pole lahendus, sest ühel hetkel võib see supp lihtsalt üle keema hakata ja tunnete maha surumine pole samuti tervislik.

Mida siis teha? John Gray soovitab oma raamatus “Mehed on Marsilt, Naised Veenuselt” armastuskirjade tehnikat. See tehnika võimaldab sul oma tunded välja kirjutada. Tihtipeale me ei tea isegi, mida me päriselt tunneme ja mis ühe või teise tunde taga on. Armastuskirjade tehnika aitab tuua selgust nii sulle endale kui ka partnerile ja tulla tagasi enda keskmesse. Kirjutades muutud iseenda kuulajaks ja saad täiesti vabalt kõik hingelt ära kirjutada kartmata, et solvad oma partnerit. Pärast kirjutamist võib-olla sa ei tunnegi enam vajadust seda partnerile üle anda aga võib-olla soovid temalt hoopis vastust ning seda kirja teel küsides annad ka talle võimaluse enne sõnade üle järgi mõelda ja oma keskmesse tulla. Kirja üle andmine annab ka partnerile võimaluse sind teekonnal toetada ja paremini mõista. Armastuskirja võid ka partnerile ette lugeda kui mõlemad on selleks valmis – oleneb meie minevikukogemusest, võib see olla algul liiga raske.

Armastuskirja tehnikas väljendad kõigepealt kõiki oma tumedaid tundeid, mis sul on. Kui oled need välja kirjutanud, saad väljendada ka armastavaid tundeid. Järgnevalt kirjeldan, kuidas sa võiksid seda teha:

1. Adresseeri see kiri oma partneriile ja kujuta ette, et ta kuulab sind armastuse ja mõistmisega.

2. Alusta vihast, seejärel kirjelda, mille üle sa kurb oled, mida sa kardad, mida kahetsed ning lõpetuseks, mida armastad. Oluline on kõik need viis osa igasse kirja lahti kirjutada.

3. Kirjuta igast tundest lihtsas keeles paar lauset ning püüa kõik tunnete peatükid enam vähem ühepikkused kirjutada (Jah, mõnikord kui oled väga vihane, siis see on raske)

4. Peale esimest tunnet peatu, võta korra aeg maha ja märka kui järgmine tunne pinnale kerkib, siis alusta sellest kirjutamist.

5. Ära lõpeta kirjutamist enne kui oled jõudnud kirjutada ka armastusest. Võib-olla sa vajad rohkem aega, et jõuda armastuseni, ole siis endaga kannatlik.

6. Kirjuta oma nimi alla ja lisa p.s. mida sa vajad või soovid oma partnerilt vastuseks

Toon siin ka näite John Gray poolt kirjeldatud kirjana:

Armas Vanessa,

Viha: Olen vihane, et sa oled nii emotsionaalne. Olen vihane, et sa mõistad mind valesti. Olen vihane, et sa ei saa jääda rahulikuks kui me räägime. Olen vihane, et sa oled nii tundlik ja solvud kergesti. Olen vihane, et sa süüdistad mind. Olen vihane, et sa ei usalda mind ja tõmbud minust eemale.

Kurbus. Olen kurb, et me tülitseme. Mind teeb kurvaks, et kahtled minus ja et sa ei usalda mind. Mind teeb kurvaks, et me tülitsesime ja et sa ei tunne armastust minu vastu. Mul on kurb, et sa pole õnnelik minuga

Hirm: Kardan vigu teha. Kardan, et ma ei saa teha, mida tahan, ilma et sind välja vihastaksin. Kardan oma tundeid jagada. Kardan, et mõistad mind valesti. Kardan paista ebapädevana, kardan, et sa ei hinda mind. Kardan sinuga rääkida kui oled nii vihane. Ma ei tea, mida öelda.

Kahetsus: Mul on kahju, et teen sulle haiget. Mul on kahju, et ma ei nõustu sinuga. Mul on kahju, et muutun külmaks. Mul on kahju, et seisan vastu, sinu ideedele. Mul on kahju, et kiirustan tegema, seda mida mina tahan. Mul on kahju, et solvasin su tundeid. Sa ei vääri sellist kohtlemist. Mul on kahju, et mõistsin sind hukka.

Armastus: Ma armastan sind ja tahan lahenduseni jõuda. Ma usun, et olen valmis sinu tundeid ja mõtteid kuulama. Ma tahan sind toetada. Ma mõistan, et solvasin su tundeid. Ma tõesti armastan sind väga. Ma tahan olla mina ja toetada sind, et sina saaksid olla sina. Kui me nüüd räägime, olen kannatlikum ja mõistvam. Sa väärid seda.

Armastan sind,

Michael

P.S. Ma soovin kuulda sinult vastuseks: ” Armastan sind Michael, ma hindan väga kui hooliv ja mõistev mees sa oled. Usun, et me lahendame selle lahkarvamuse.”

Kui aega on vähe, siis võid selle kirja ka oma peas dialoogi vormis teha, oma tunnetes selgusele jõudmine ja nende väljendamine aitab sul jõuda tagasi armastavate tunneteni. “Kui sa võtad aega, et oma tunnetega kontaktis olla, ütled ka sellele väiksele haavunud persoonale oma sees, et sa oled väärt olla kuuldud ja hoitud ja et sa hoolid piisavalt, et seda teha,” ütleb John Gray.

Kirjutaja paneb end haavatavasse seisu ning seetõttu on hästi oluline, et on omavahel kokkulepe, et on loodud turvaline ruum tunnete jagamiseks ja sellele ei järgne süüdistamist ega “hukkamist”.

Armastuskirja jagades ja kuulates on oluline, et see oleks tehtud õige taotlusega. Jagaja soov on saada ühendus uuesti armastavate tunnetega ning jagada neid negatiivseid tundeid, mis hoiavad tagasi. Ühtlasi öelda välja, mis on tema vajadused ja soovid.

Kuulaja ehk saaja sooviks on mõista ja kuulata ning toetada teist, kes soovib oma tunnetes ja vajadustes selgust saada. Kuulaja aktsepteerib teise tundeid ja erinevusi ning usub, et lahkheli on võimalik koos lahendada.

Rohkem näiteid ja tehnikaid leiad John Gray legendaarsest raamatust “Mehed Marsilt, Naised Veenuselt”. Raamat on tõlgitud ka eesti keelde, inglise keelsena saab seda sirvida näiteks siit.

Scroll to Top