Kas tead, mis on sinu MIKS?

Üritusi täis suvi on mööda saanud, võib-olla käisid sinagi mõnel enesearengu või vaimsuse üritusel, festivalil, võib-olla käisid mitmel neist või lausa kõigil. Eestis on kõikvõimalikke jooga, tantra jm festivale tõesti vist rahvaarvu arvestades küll kõige rohkem maailmas (puhas minu oletus). Ühest küljest on see hästi tore ja näitab, et inimestel on hästi suur huvi kasvada ja areneda ning oma elu parema inimesena elada, välja murda neist mustritest, mis meid tagasi hoiavad ja elust täit rõõmu tunda ei lase. Teisalt tahan ma kutsuda neid, kes peaaegu kõigil üritustel kohal on ja aastaid erinevaid kursuseid teevad, hetkeks peatuda ja endalt küsida MIKS. Hästi lihtne on astuda sarnasesse mustrisse, mis enne seda teekonna algust oli – ületöötamist, suitsetamist, alkoholi, pidutsemist, tujuparandamise shoppamist asendavad lihtsalt teistmoodi üritused, enesearengu, spirituaalsuse festivalid või kursused, kust saad kerguse ja hea tunde, inspiratsioonilaksu, mis aga paljudel nädala pärast läinud on ja otsitakse juba järgmist “laksu”

Kui me astume enesearengu teele, siis algul on hästi loomulik, et läheme justkui buffee lauda, kus tõstame oma taldrikule kõike, et proovida siit ja sealt, kõik tundub põnev ja isuäratav. Vähemalt toidumaailmas me ühel hetkel ei jaksa buffee külluslikest valikutest rõõmu tunda ja eelistame tellida a la cartes täpselt seda, mis on meie jaoks parim. Samamoodi võiksime leida enda jaoks ka just need vaimsed praktikad, milles sügavuti minna ja mida igapäevaselt oma ellu integreerida.

Me võime õppida tuhandeid praktikaid aga kui me neid süstemaatiliselt oma ellu ei integreeri, siis need ka meie elu uuele tasandile ei vii. Samas sadu või kümneid praktikaid meie 24h ööpäev kindlasti ei mahuta.

Üks tark mees on öelnud, et vaimsete praktikatega on nagu kaevukoha otsimisega – võimalus, et sa jõuad veesooneni on siis kui puurid ühe sügava augu, mitte kümme lohku lootes, et sealt vesi tuleb.

Ma ei püüa sellega öelda, et enda edasi arendamine, pidev õppimine on väär, üldsegi mitte. Me peame õppima ja end arendama kuniks me elame. Oluline, et mõistaksime, mis on see miks, meie eesmärk ja meie tee. Püüa leida endale õpetaja/guru, kes sind sinu teel toetab ning selle asemel, et segada kokku erinevate traditsioonide, meetodite kokteile, leia just see, mis sind kõige rohkem inspireerib ning mine sellega sügavuti. Ole nagu tugevate juurtega puu, mis saab taevastesse kõrgustesse kasvada tänu oma tugevatele juurtele.

Scroll to Top