10 asja, mida küsida endalt ja kaaslaselt enne suhtesse minekut

Suhted on olnud minu elu üks peamiseid õppimise, kasvamise kohti, suhetes olen saanud kõvasti kõrvetada ja endale (ning ka teistele) kõvasti haiget teinud. Kogu see kogetud valu pani mind ühel hetkel tõeliselt panustama, et suhete kohta rohkem õppida, lugeda, vaadelda, kuidas siis luua toimiv suhe, et oleks ikka rohkem rõõmu ja teineteisega koos kasvamist ning vähem valu.

Algul kui uus põnev inimene meie ellu tuleb, siis lülitame mõtlemisvõime välja ja kogu tants käib hormoonide möllust. Noore ja kogenematuna hüppasin suhtesse naiivse lootusega, et suudan partnerit muuta, hiljem hüppasin suhetesse lootuses, et muutun ise. No ei muutu ei ise ega teine või kui siis üürikeseks ajaks aga inimese põhiolemus jääb ikka samaks ning suhte algul tehtud korrektiivid kipuvad siis kui esimesed väljakutsed tulevad, ka vanadesse rööbastesse minema. Teadlikum suhe eeldab, et suudad ka siis kui parasjagu oksütotsiini pilves oled, endalt ja kaaslaselt küsida olulisi küsimusi ja KUULATA neile antavaid vastuseid.

Pikaajalistel vallalistel on tavaliselt valmis pikad nimekirjad sellest, milline see inimene, kes lõpuks oma ellu vastu võetakse, olema peaks. Ma lähenen teemale natuke teiselt poolt. Tee endale lühike küsimuste – vastuste leht, mida saad meeldetuletuseks kiigata ja uuelt kallimalt ka küsida enne kui oled oled jõudnud sellesse suhte faasi, kus olete otsustanud päriselt koos edasi minna.

  1. Miks sa tahad olla suhtes? Mis on sinu jaoks suhte eesmärk?
  2. Mis on sinu arvates mehe/naise roll suhtes/kooselus/abielus?
  3. Kus sa näed end elamas? Kas sul on eelistus maa, linna, riigi osas? Elukeskkonna osas?
  4. Kas soovid saada lapsi või kindlasti ei soovi lapsi? See on minu meelest üks fundamentaalsemaid asju, mille puhul samas arvatakse justkui ei sobiks sellest rääkida suhte alguses, et ehmatad teise ära. Järjekordne tobe väljamõeldud reegel või uskumus! Laste teemast tuleks rääkida pigem alguses ilma valehäbita, sest paraku on see teema, mis tuleb sügavalt meie seest ja loota, et teine pool vaikselt kohaneb meie tegeliku sooviga on ülimalt naiivne. Minul on läinud suhe katki sellepärast, et ma tahan last ja partner seda ei soovinud ning olen jätnud ka suhtesse minemata kuna mina ei soovinud enam lapsi aga teine pool soovis väga. Oleneb kindlasti ka inimeste vanusest aga kui oled juba kuskil 35+, siis ei tasu seda teemat vaiba alla pühkida ja loota, et asjad lahenevad just vastavalt sinu nägemusele ja mõlemad on sealjuures rahul ning õnnelikud.
  5. Kui palju sa vajad üksi olemise aega ja kui palju vajad koos olemist? Jällegi alahinnatud teema ja tihtipeale ei tea me ise ka, et vajame rohkem omaette olemise aega ning “küsime” seda aega läbi alateadliku tülitsemise ja intriigide. Mida parem kontakt ja selgus on iseendaga, seda lihtsam on suhtes oma vajadusi sõbralikult väljendada. Kui siin on täiesti erinevad vajadused, siis on koosolemiseks kõvasti kompromisse vaja teha.
  6. Milline on su partneri vanemate peremudel, kuidas asjad käivad tema päritoluperes? Need uskumused ja mudelid on peidus meie seljakotis, tahame seda tunnistada või mitte. Kuniks pole enda tervenemise nimel märkimisväärseid samme võetud, hakkab see pagas ka meie suhtesse üle kanduma. Muidugi meil kõigil on päritud kiiksud, lihtsalt oluline on seda teadvustada ja sinna valgust heita. Lisaks päritoluperele tasub tähelepanelikult kuulata ka eelmise suhte lugu ja kuidas oma eelmisest partnerist räägitakse.
  7. Milline on sinu maailmavaade? Milline koht on spirituaalsusel sinu elus?
  8. Kui ühiste laste saamine on teema, tuleb kindlasti kasuks ka rääkida mõlema visioonist, kuidas neid peaks kasvatama.
  9. Kuidas peaksid käima paari rahaasjad? Millised on sinu uskumused raha kohta. See teema on eriti oluline läbi arutada kui otsustatakse kokku kolida.
  10. Milline on sinu ideaalne elustiil?

Need on ainult mõned küsimused, mida tutvuse algfaasis võiks küsida, et päriselt teineteist tundma õppida ja mõista, kus teine inimene oma uskumuste ja eluga on. Meil on kõigil oma pagas varasemate suhete ja oma päritolu peremudeli näol, keegi meist pole ideaalne ja perfektne. Parim, mis teha saame, on toetada teineteist selles mängus nimega Elu ning võtta endale sihiks olla iga päev natuke parem inimene ja natuke parem partner kui eile.

Scroll to Top