Tänapäeva maailmas, kus toidupoodide riiulid on lookas, võib tervislike ja puhaste valikute tegemine tunduda keeruline. Aga kui oled hooliv oma keha, hinge ja vaimu heaolu suhtes, siis on oluline osata eristada toitu, mis toetab sinu elujõudu, sellest, mis hoopis kahandab su energiat. Mulle endale tundub, et kõigist neist toidu teemadest on juba aastaid räägitud nii et võtsin kokku tõesti vaid ABC, mida esmapilgul vaadata.
Siin on seitse kõige olulisemat märksõna, mida silmas pidada, kui valid, mida osta ja mida mitte.
Vegan toit ei tähenda automaatselt tervislikku
Olles ise toitunud 5 aastat valdavalt veganina, märkasin, kuidas eriti inimesed, kes ise ei ole seda valikut teinud ja üritavad end mugandada, teevad valikuid, mis tegelikult inimestele, kes valivad vegan toidu ja samal ajal tervisliku toidu, ei valiks. Mõned näited:
- MARGARIIN või asemel EI OLE teadlik valik. Margariin, mida sageli reklaamitakse kui „tervislikku“ alternatiivi võile, sisaldab hulgaliselt transrasvu, tihti ka rapsiõli. Kui vajad midagi leivale-saiale määrimiseks, eelista orgaanilist head oliivõli või tee taimseid määrdeid, näiteks hummust, avokaadomääret jms.
- VÄLDI RAPSIÕLI (canola oil / rapsiõli). Rapsiõli on kahjuks üks enimkasutatud taimeõlisid, kuid selle töötlemise viis teeb sellest maksale suure koormuse. Tööstuslikult toodetud rapsiõli sisaldab sageli jääke keemilistest lahustitest ning selle rasvhapete profiil on organismile ebasoodne – see võib soodustada põletikke ja maksa rasvumist. Lisaks kasvatatakse rapsi kasutades hulgaliselt pestitsiide, mis lisavad tervisekahju. Kui valid õli, eelista külmpressitud oliiviõli, kookosõli või mahedat gheed (selitatud või).
- Väldi POOLFABRIKAATE – Eesti poodides on meie oma tootjad, kes teevad veganitele näiteks peedikotlette ja kikerhernekotlette jms. Kahjuks sisaldavad kõik need tooted rapsiõli. Kui sa hoolid oma tervisest, siis see ei ole hea valik
- SOJA– 98% maailmas toodetud sojast on geneetiliselt muundatud. Ma arvan, et see ütleb kõik. Teiseks igasugused vorstilaadsed vegan tooted sisaldavad veel hulgaliselt lisaaineid, mida mina oma taldrikule ei tõstaks.
Kuldreeglid algajale
1. VÄLDI RAPSIOÕLI (canola oil / rapsiõli)
Rapsiõli on kahjuks üks enimkasutatud taimeõlisid, kuid selle töötlemise viis teeb sellest maksale suure koormuse. Tööstuslikult toodetud rapsiõli sisaldab sageli jääke keemilistest lahustitest ning selle rasvhapete profiil on organismile ebasoodne – see võib soodustada põletikke ja maksa rasvumist. Kui valid õli, eelista külmpressitud oliiviõli, kookosõli või mahedat gheed (selitatud või). Rapsiõli välja jätmine tähendab, et sa peaaegu ei saa osta eelvalmistatud toite poest ja pead hakkama ise süüa tegema. Ka näiteks päikesekuivataud tomatid ja heeringad jms on enamus tehtud rapsiõlis, niisiis jääb poes ostunimekiri kõvasti lühemaks. Aga su maks ütleb aitäh.
2.VÄLDI TOOTEID, MIS ON PAKENDATUD METALLPURKIDESSE (nt tomatikonservid)
Eriti happelised toidud, nagu tomatid, reageerivad metalliga – enamus metallpurke on seest vooderdatud BPA-d (bisfenool A) sisaldava kihiga, mis võib leostuda toidu sisse. BPA on hormonaalsüsteemi häiriv aine ja seostub erinevate terviseprobleemidega, sh viljakuse langus ja ainevahetushäired. Eelista klaaspurki või papppakendis tooteid. Samuti plastikusse pakendatud toidud eraldavad mikroplastikut, mis sinu hormoonidele just kasu ei tee.
3.TRANSRASVAD JA MARGARIIN – EI AITÄH
Transrasvad on tööstuslikult modifitseeritud rasvad, mis suurendavad halva kolesterooli taset ja kahjustavad südame-veresoonkonda. Margariin, mida sageli reklaamitakse kui „tervislikku“ alternatiivi võile, sisaldab just neid samu transrasvu. Kui vajad midagi leivale määrimiseks, eelista naturaalset taluvõid või taimseid alternatiive, mis on valmistatud puhtast koostisest.
4.VALI MAHETOIT KUI VÄHEGI VÕIMALIK
Igal aastal avaldab EWG nimekirja „Dirty Dozen“ ehk enim pestitsiidide jääke sisaldavatest viljadest. Kui rahakott ei luba kõike osta mahedana, siis vali kindlasti mahe kujul näiteks õunad, viinamarjad, spinat, paprika ja maasikad. Vali mahedana vähemalt need viljad, mida söömiseks ei koorita või leota neid enne söömist soodavees. Hea retsept on 2 spl. soodat 2 klaasi vee kohta ja leota seal 15min. Kehasse kuhjuvad taimekaitsevahendite jäägid võivad mõjutada nii maksa tööd kui ka hormonaalsüsteemi.
5.HOIDU ÜLETÖÖDELDUD TOIDUST
Kui toode on „valmis kohe söömiseks“, „mikrolaineahjus 2 minutiga“ või „sisaldab 27 koostisosa“, siis mõtle korra – kas see toit on elus? Või on see lihtsalt täide kõhule? Elujõuline toit peaks olema võimalikult lihtne, töötlemata ja looduslik. Iga samm töötlemises tähendab, et toidust eemaldatakse väärtuslikku energiat ja toitaineid.
6.LOE SILTE – VÄLDI LISAAINEID (nt naatriumglutamaat, E-ained)
E-ainetest on Eestis juba aastakümneid juttu olnud, mäletan, kui paarkümmend aastat tagasi sain voldiku ja sellega poodi läksin, läksid poeringid poole lühemaks. Lihtsalt mõnede lettide külastamine muutus mõttetuks. Inimestele, kes tunnevad tõrget ja kelle ego nüüd ütleb, et ei saa hulluks minna ja ega ometi midagi kahjulikku ju vastatavate ametite poolt “läbi ei lastaks”, siis on aeg lugemine lõpetada või valida areng ning avatud meel.
Lühike ja lihtne reegel: kui sa ei tunne nime ära või see kõlab nagu laboratooriumist, jäta see toode parem riiulile. Kunstlikud lisaained häirivad keha loomulikke puhastusprotsesse ning võivad põhjustada mitmeid terviserikkeid, mida sa ei pruugi seostada oma toiduvalikuga.
Kunstlikud lisaained ja värvained, mida vältida:
Maitsetugevdajad: Naatriumglutamaat (MSG ehk meie siltidel E621) on maitsetugevdaja, mis võib tundlikel inimestel tekitada peavalu, väsimust ja isegi närvisüsteemi ärritust. Maitsetugevdaja paneb sind sööma seda toodet rohkem, näiteks (rapsiõlis küpsetatud) kartulikrõpsud, mida sa tavaliselt ei suuda käest panna, sisaldavad üldjuhul E621 maitsetugevdajat, samuti mitmed lihatooted.
Säilitusained: Naatriumnitrit (E250) ja naatriumnitraat (E251) – neid leiab valdavalt lihatoodetes. Sorbaadid (väga laialt kasutatavad, sorbiinhape E200, naatriumsorbaat E201, kaaliumsorbaat E202, kaltsiumsorbaat E203), bensoaadid (üks tavalisemaid kõrvaltoimeid tekitavatest lisaainetest, bensoehape E210, naatriumbensoaat E211, kaaliumbensoaat E212, kaltsiumbensoaat E213) ja parabeenid, vääveldioksiid E220 ja sulfitid E221-E228, tsitruseliste koore töötlemisel kasutatavad bifenüül E230, ortofenüülfenool (E231), naatriumortofenüülfenool (E232) ja tiabendasool (E233).
Kunstlikud värvained: Asovärvid on tartrasiin (E102, keelatud Norras ja Austrias), kinoliinkollane (E104), asorubiin ehk karmoisiin (E122, keelatud Norras, Rootsis, Jaapanis, USAs), amarant (E123), erkpunane 4R ehk Ponceau 4R (E124, keelatud USAs, Rootsis, Soomes ja Norras), punane 2G (E128), võlupunane AC (E129, keelatud Norras, Taanis, Belgias, Rootsis, Prantsusmaal ja Šveitsis), patentsinine V (E131, keelatud Norras, USAs ja Austraalias), briljantmust (E151), pruun FK 4 (E154), pruun HT (E155), litoolrubiin (E180).
Kunstlikud magusained: atsesulfaam K (E950), aspartaam (E951), tsüklamiinhape ehk tsüklamaat (E952), sahhariin (E954) ja sukraloos (E955). Mitu neist on samuti osades riikides keelatud ning ühtegi neist ei soovitata tarbida lastel ega rasedatel. Kui pakendil on märge suhkruvaba või “light”, siis tasub seda rohkem uurida, tihti asendatakse suhkur aspartaamiga, mis on kordi hullem kui valge suhkur.
7.HALLITUS – PEIDUS PAHALANE
Üks oluline asi, mida oleks veel hea teada on hallitus, mida me silmaga ei näe aga mille kohta on tervisefanaatikud teinud avastusi, et väga suur osa kohviubadest on saastunud mükotoksiinidega. Kes armastab kohvi juua, siis tehke ise oma uuring ja valige brände hoolikalt.
Kohvioad võivad sisaldada kahjulikke hallituse poolt toodetud toksiine, eelkõige:
- Ohratoksiin A (OTA) – toodavad Aspergillus ja Penicillium liigid; potentsiaalselt kantserogeenne.
- Aflatoksiinid – väga toksilised, paljudes riikides rangelt reguleeritud.
Terviseriskid
Krooniline kokkupuude nende toksiinidega võib põhjustada:
- Neerukahjustusi
- Immuunsüsteemi nõrgenemist
- Suurenenud vähiriski (eriti maksavähk)
Vähendamise viisid
- Vali kvaliteetne kohv – mainekatelt tootjatelt, kes järgivad kontrollitud tootmisprotsesse.
- Korralik säilitamine – hoida kuivas ja jahedas kohas.
- Eelista märgtöödeldud kohviube – neil on vähem mükotoksiine kui tavapärastel.
Lisaks kohvile on ka nisu tihtipeale mükotoksiinidest saastunud.
Nisu on vastuvõtlik Fusarium liikide hallitustele, mis toodavad:
- Deoksünivalenool (DON) ehk “oksendamistoksiin”
- Zearalenoon (ZEN) – mõjutab hormonaalsüsteemi
- T-2 ja HT-2 toksiinid – väga toksilised valguaineid lagundavad ühendid
Terviseriskid
Need toksiinid võivad põhjustada:
- Immuunsüsteemi nõrgenemist
- Seedetrakti häireid
- Hormonaalsüsteemi ja reproduktiivorganite kahjustusi
Esinemissagedus
Euroopa uuringu kohaselt sisaldab üle poole inimese toiduks ettenähtud nisust DON-i mükotoksiini.
Toiduvalikutest võib rääkida lõputult, tõin siin välja ainult mõned kuldreeglid puudutamata kala, liha, muna jms tooteid kuna ma ise neid üldjuhul ei tarbi. Nende puhul tuleb samuti arvestada, et kui sa sööd näiteks liha, siis kõik see, mida sööb loom, sööd ka sina. Loomadele ja ka kaladele söödetakse kasvuhormoone ja antibiootikume. Ma ei lähe siit sügavamale ja jätan välja toomata energeetilise jälje.