Kuidas olla mina ise ehk tee autentsuseni

Me sünnime siia ilma ehedate ja rikkumatutena, usaldades elu ja seda, et oleme küllust ja armastust väärt. Väiksel beebil ei ole kahtlustki selles, et kõik on võimalik. Seejärel aga kujundame läbi oma kogemuste uskumused iseenda ja elu kohta ning usume siiralt, et kõik see, kuidas meie kogeme ja elu näeme, ongi tõsi. Näiteks õpime selgeks, et selleks, et olla armastatud, peame selle armastuse välja teenima, käitudes ootuspäraselt ning alla suruma oma tõelised soovid või maha vaikima oma arvamuse. Pikemas perspektiivis viib see meid aga sisemise konfliktini ning rahulolematuseni iseenda ja oma eluga.

Tihti vaikime oma eheda Mina nii kaua ja nii osavalt maha, et ise ka enam ei mõista, kes me siis päriselt oleme ja mida tahame. Mask saab osaks meist ja me ei pruugi arugi saada, et see miski, mis meil ei lase täiel rinnal elust rõõmu tunda, on mask, mida kanname, mis on saanud osaks meist. Kuidas jõuda tagasi oma tõelise minani? Siin mõned soovitused, kuidas tee iseendani üles leida.

Tunne iseennast!

Saa iseendaga tuttavaks! Kes ma olen? Mis mulle päriselt meeldib? Miks ma teen asju, mida ma teen? Mida ma ootan teistelt? Vastused peaksid olema radikaalselt ausad ning esimene pähekargav mõte ei pruugi olla alati see aus vastus. Põhjalik sisekaemus on autentse minaga taaskohtumiseks vältimatud. Iseenda tundmaõppimine ja enda aktsepteerimine on üsna pikk protsess, sest tihtipeale avastame endas hingehaavasid ja uskumusi, mis meie praeguse elu kurssi kõvasti mõjutanud. Meil on mitmeid pimenurkasid, mida ise raske näha ja aktsepteerida, seetõttu on need sisekaemused viljakamad kui keegi sind neis toetab ning aitab valgust heita neile külgedele, mida ise on raske näha.

Sinu väärtushinnangud

Millised on sinu väärtushinnagud? Kas sinu suhted ja sinu karjäär on kooskõlas sinu väärtushinnagutega? Kas sinu igapäevane tegevus, sinu otsused on kooskõlas sinu väärtushinnangutega? Hästi tihti me kompromiteerime näiteks töökoha valikul oma väärtusi, lootes et hea palganumber leevendab vastuolu väärtustes, tegelikult hakkab selline valik sind seest närima ja viib varem või hiljem sügava rahulolematuseni ning lõpuks võib-olla ka läbipõlemiseni.

Julge olla julge

On imeline kui sa oled iseendaga uuesti tutvunud ja tead mida sa tahad aga on veel imelisem kui sul on julgust seda ka oma sõpradele, perele ja kolleegidele tunnistada. Võtta see risk ja avada ennast hoolimata hirmust, et keegi võib su välja naerda või sinuga enam mitte sõbrustada. Mõnikord võib selline eneseleidmine ka viia selleni, et sa ise leiad, et mõned suhted on oma aja ära elanud ning ei paku enam kumbalegi poolele väärtust. Ka see on ju okei, see on elu, et me õpime ja areneme ning muutume.

See võib tunduda hirmutav olla ehe ja aus kui oled aastaid iseendaga kontakti vältinud, samas ootab sind preemiaks sisemine rahulolu ja õnnetunne. Kui vajad teejuhti, et oma autentsus taasleida, siis võta ühendust ja saan sulle sellel teekonnal toeks olla, vaata rohkem siit.

Scroll to Top